A zenekarról

A Budafoki Mozart Gyermek és Ifjúsági Zenekar Egyesület 1995-ben alakult a XXII. kerületi Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola növendékeinek, tanárainak, a szülők és az érdeklődők közreműködésével. A zenekar neve az elmúlt években Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar Egyesület-re változott, illetve 2000-ben "közhasznú szervezet" minősítést kapott.

A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola növendékeiből álló - vonós zenekarként induló, majd szimfonikussá bővülő - együttes a művészeti iskola alapító igazgatójának, Nemes Lászlónak a vezetése alatt kezdte munkáját. Nemes László terve az volt, hogy a zenekar utánpótlása lesz a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarnak. Ez részben meg is valósult, hiszen a zenekar egykori tagjai közül néhányan a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar művészei. A Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar első éveiben a zenekari munkát segítették Fráterné Ugróczky Csilla, valamint Bekényiné Puskás Ildikó hegedűtanárnők. 2000 óta a karmester Horti Gábor - nagybőgőművész, -tanár, karmester.

A zenekar az évek során versenyeken, nemzetközi fesztiválokon vett részt, majd az egyre bővülő repertoár kívánalmainak eleget téve szimfonikus zenekarrá egészült ki. Eljutott több külföldi fesztiválra (pl. Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország), de szerepelt a hazai versenyeken és fesztiválokon is (pl. Budapesti Tavaszi Fesztivál). Ezen kívül számos lemezfelvétel készült, melyek jó része koncertfelvétel, de akad köztük stúdióban készült felvétel is.

A zenekar 1994 óta rendezi hangversenyeit a XXII. kerületi Városházán, továbbá néhány éve rendszeresen fellép a Nagytétényi Kastélymúzeumban. Ezen túl többször lép színpadra a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola más tanszakainak növendékeivel is például a balett, gitár tanszak növendékeivel valamint az iskola kórusával.

A repertoárban főképp klasszikus vonós- és szimfonikus zenekari művek szerepelnek a reneszánsz zenétől a XXI. Századi kortárs zenéig, de megjelennek köztük az opera, operett és az oratórium egy-egy darabjai is.

A zenekari műveken túl lehetősége nyílt együtt játszani olyan neves művészekkel, mint Jandó Jenő zongoraművész, Lehotka Gábor orgonaművész, Gerdesits Ferenc és Csák József énekművész, Nemes Ildikó hegedűművész, Hegedűs Endre zongoraművész.

A koncertek során a zenekar tagjainak is megadatik, hogy egy-egy műben szólista képességeit is megmutassa. Ám nem csak a zenekari hangszerek szerepelnek a koncerteken, hanem zongora- és vokális művek is (pl. Fóris Szilárd - zongora, Szebegyinszkiné Németh Beáta - ének).

Érdekesség még, hogy a zenekar két csellistája alakította meg a Vanmocselló duót (Vándor Béla és Mócsai Tamás), amely saját szerzeményeivel nagy sikereket ért el különböző rendezvényeken.

A zenekar különlegessége, hogy az év nagy részében vonós zenekarként működő együttes tagjai nem profi zenészek, hanem a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola jelenlegi és volt zenekedvelő, zeneértő növendékei, akik között van orvos, ügyvéd, mérnök, tanár, egyetemi/főiskolai hallgató valamint középiskolás diák egyaránt. A szimfonikus hangversenyekre a zenekar azon volt tagjai is szívesen visszajönnek, akik a profi zenei pályát választották, s ma már koncertező művészek, zeneiskolai tanárok.

Az egyesület céljai között szerepel, hogy zeneirodalmi tájékoztatást nyújtson a tagok és az érdeklődők számára, valamint, hogy lehetőséget, helyet és alkalmat biztosítson a zenélni vágyó fiataloknak.


* * *